Začátek

Už delší dobu přemýšlím nad tím, že si založím vlastní blog, kde Vám budu sdělovat různé informace a vlastní poznatky. Než ho však vytvořím, rozhodla jsem se nejprve pro tento (poznámkový) Blog, abych některé své myšlenky neztratila v jejich přívalu a také mohla odpovídat na dotazy Vás jednotlivců a třeba tak zodpovědět i dotaz někomu, koho by nenapadlo se na danou věc zeptat.

Tak tedy začínáme.

Spousty z Vás, co chodíte ke mně na jógu, víte, že jsem asi půl roku vegetarián. Tedy jen pro upřesnění, z živočišné stravy baštím už pouze sýry a med, u sýrů se snažím o vyšší podíl kozích produktů nežli těch kravských. K této myšlence mě dovedla má téměř osmnáctiletá dcera, která je už dva roky vegan. Nadchla mě zcela novou a dříve pro mě neznámou kuchyní, obrovským množstvím chutí a tak velkou rozmanitostí jídel čistě rostlinného původu, že jsem i po dlouhých letech, kdy u nás vařil výhradně můj bývalý manžel, začala vařit, a to s velkou láskou. Maso jsem milovala, steaky medium a tatarák! To bylo prostě něco. Dnes mi to nechybí a jako bonus, se cítím neskutečně dobře a lehce a upravilo se mi zažívání, se kterým jsem bojovala celý život. Když pomineme stránku etickou a to že ji pomíjet nechci, stránka zdravotní je ten druhý důvod.

Časem se v této věci rozepíši určitě více. Dnes alespoň krátký úvod a to proto, že se mne ptáte v této oblasti na spoustu věcí (pokud budete mít zájem, jsme s dcerou ochotné uspořádat workshop na toto téma a věřte, že tři hodiny nebudou stačit), ptáte se i na inspiraci na vaření a případné kuchařky. Máme jich dnes už nějakou sadu, spoustu receptů se dá však najít i na internetu a až zmáknete, čím nahradit to živočišné, uděláte prostě normálně i burger a to i s veganskou slaninou.

A zde jsou mnou slíbené tituly některých knih, z kterých lze čerpat.

Bezlepková kuchařka vhodná i pro vegany – David Zmrzlý

Raw food jako zážitek – Eva Peršinová

Bible zelených smoothie – Kristine Miles

Raději vidličky než nože – Gene Stone

Místo vejce banán – Katka Balcarová a Veronika Chládková

A co teda jíš? – Linda Mullerová (zcela nová a úžasná knížka)

a v neposlední řadě má oblíbená ajurvéda – Recepty pro zdraví – David Frej, respektive i publikace Ajurvéda od stejného autora, který se zabývá základy harmonické stravy, detoxikací a omlazením těla.

A nemohu opomenout knihu Čínská studie – Thomas M.Campbell

Jistě v budoucnu ráda přidám další tituly.

Ptejte se, pište, volejte. Ráda vám Vaše dotazy zodpovím.

Vaše Ew.

Napsat komentář